Alüminyum Nedir
Alüminyum nedir sorusuna verilecek cevap şu şekilde başlıyor, atom numarası 13 ve simgesi Al olan kimyasal element. Gümüş renkte, sünek bir metaldir. Doğada genelde boksit cevheri halinde yer alır ve oksidasyona karşı üstün direnci ile tanınır. Endüstrinin pek çok kolunda milyonlarca değişik ürünün yapımında kullanılmakta olup uzay ve havacılık sanayii amacıyla vazgeçilmezdir. Hafiflik ve yüksek dayanım özellikleri gerektiren nakliyat ve inşaat sanayisinde geniş kullanım kısmı bulur.
Alüminyumun keşfedilme tarihi 1825’tir. Aslında bilinen bu tarih ilk saf alüminyumun elde edildiği tarihtir. Elde edildiği 19. Yüzyılda alüminyumun çok daha kıymetli bulunduğunu söyleyebiliriz.
Alüminyum Nerede Bulunur?
Alüminyum çok sık sarf edilen bir metaldir, bulunma seviyesi kimi vakit çok azaldığı amacıyla kıymetli bir metal bulunduğunu söyleyebiliriz. Alüminyum tabiatta boksit cevherinde yer alır diyebiliriz. Daha geniş olarak ele alırsak alüminyum yerkabuğunda olabildiğince çok görülmektedir. İnsanlar yerkabuğundan bu metali çıkaramadığı amacıyla serbest haldeki halinden çıkarmaktadır. Bu da tabii ki cevherden ayırma işlemiyle gerçekleşmektedir. İşte bu noktada kısıtlı miktarda alüminyum elde edildiği amacıyla alüminyum olabildiğince kıymetli sayılmaktadır.
Türkiye’de alüminyum nereden yer alır diye sorarsak bunun amacıyla şu şehirleri sayabiliriz (alüminyum çıkarılan boksit cevherinin bulunduğu yerlerdir): Konya, Antalya, Adana ve Muğla illeri. Bu şehirlerde boksit olarak çıkarılır ve ondan da alüminyum elde edilir.
Dünya üstünde çoğu alanda sarf edilen bir madenin bulunma seviyesi düşerse sayısal değeri de olabildiğince artmaktadır. Bu yüzden kimi vakitler alüminyumun sayısal değeri olabildiğince üstlere çıkmıştır. Genellikle yeni keşfedildiği 19. Yüzyılda sayısal değeri son derece önemli olan. 21. Yüzyılda sayısal değeri gene olabildiğince fazladır lakin bundan sonra o vakitlerdeki kadar ulaşılmaz değildir.
Alüminyum Kullanım Alanları Nelerdir?
Alüminyum sanayi bölümünde pek çok alanda kullanılmaktadır. Yapısal olarak soğuyarak ısıyı emme özelliği vardır. İşlenmesi basit bir metaldir. Kullanım alanları da buna göre belirlenmektedir. Alüminyumun kullanım alanları şunlardır;
- Taşıtlarda
- İnşaat bölümünde
- Elektrik ve elektronik donanımlı araçlarda
- Uçaklarda
- Uzaya donanımlarında
- Aksesuarlarda
- Mobilyalarda
- Aydınlatma araçlarında
- Soğutma sanayisinde
Alüminyum Nerelerde Kullanılır?
Alüminyumun değişik kullanım alanları bulunmaktadır. Bu hal yapısal özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Bakırın yapısal özelliklerine yakın olması ama bakırdan ucuz olması nedeniyle kullanım kısmı artar. Hem de alüminyum süratli şekilde soğur. Isıyı emme özelliği vardır. Bu özellikleri nedeniyle soğutma sanayinde tüketimi olası olmaktadır.
Görüntü olarak şık bir görsellik sunmaktadır. Evdeki mobilyalarda tüketimi söz hususu olmaktadır. Çünkü şık bir aksesuar olmaktadır. Çağımızın metali olarak değerlendirilmektedir. Ambalaj sanayinde tüketimi söz hususu olmaktadır. İletken bir yapısı bulunduğu amacıyla elektrik kablosu, elektrik nakil hatlarında tüketimi söz hususu olmaktadır.
Alüminyumun hafif bir yapısı vardır. Bu amaçla uçaklarda, arabalarda kullanılmaktadır. İnşaat pazarında iç ve dış yapılarda sorusuz şekilde kullanılmaktadır. Yüksek dayanıklılık özelliği nedeniyle dış cephelerde tercih edilmektedir.
Alüminyum Doğrama
Alüminyum Cephe Sistemleri
Cam Balkon
Giyotin Cam Sistemleri
Pergola Sistemleri
Rolling Roof
Bioklimatik Pergola
PVC Doğrama
Sineklik
Alüminyum Korkuluk
Ofis Bölme Sistemleri